Konjugovana linolna kiselina (CLA – conjugated linolenic acid), sastojak mleka i mlečnih proizvoda, ima višestruko pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, zaključak je najnovijih kliničkih studija. Konjugovana linolna kiselina predstavlja heterogenu grupu kiselina, i prirodno se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Blagotvorno dejstvo konjugovane linolne kiseline na zdravlje ljudi se povezuje sa pojedinim izomerima, koji sprečavaju procese koji vode ka aterosklerozi, dijabetesu, hroničnim upalama i karcinomu. Pored toga, nedavna klinička istraživanja su pokazala da CLA menja odnos masnog i nemasnog tkiva u organizmu, redukuje akumulaciju masti, pri tome povećavajući proizvodnju energije iz masti.
Konjugovana linolna kiselina (CLA – conjugated linolenic acid), sastojak mleka i mlečnih proizvoda, ima višestruko pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, zaključak je najnovijih kliničkih studija.
Konjugovana linolna kiselina predstavlja heterogenu grupu kiselina, i prirodno se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima.
Blagotvorno dejstvo konjugovane linolne kiseline na zdravlje ljudi se povezuje sa pojedinim izomerima, koji sprečavaju procese koji vode ka aterosklerozi, dijabetesu, hroničnim upalama i karcinomu. Pored toga, nedavna klinička istraživanja su pokazala da CLA menja odnos masnog i nemasnog tkiva u organizmu, redukuje akumulaciju masti, pri tome povećavajući proizvodnju energije iz masti.
Konjugovana linolna kiselina iz mleka je posebno značajna za ljude koji vežbaju i bave se fitnesom, jer pozitivno deluje na održavanje ili čak povećavanje mišićne mase, čak i tokom dijete.
Optimalna količina ove izuzetno korisne kiseline se može uneti redovnom ishranom obogaćenom mlečnim proizvodima.